Sok z kiszonego buraka

Udostępnij na:

Sok z kiszonego buraka – jak zrobić i dlaczego warto pić

Taki zakwas buraczany staram się nastawiać dość często (nie tylko na wigilijny barszcz) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną.

Jeśli lubicie barszczyk to ten napój będzie wam smakował – nawet moje dziecko chętnie pija go w niedużej ilości ( 2-3 razy dziennie łyżkę stołową) traktując jako syrop przeciw katarowi :)

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków:

  • bo buraki są tanie i mega zdrowe – szczególnie zimą i wiosną kiedy mamy sezon na warzywa korzeniowe – dostarczą nam więcej witamin niż drogie, sprowadzane z ciepłych krajów smakołyki;
  • bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
    Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć;
  • zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit;
  • buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C;
  • sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;
  • leczy i przeciwdziała anemii;
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci;
  • łagodzi zgagę;
  • jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca :)
  • bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną :)

 Jak przygotować kiszonkę z buraka?

Składniki:

  • 2 buraki
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków
  • można też dodać listek laurowy czy ziele angielskie dla smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w litrowym słoju, dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół l wody).

Dodajemy chleb razowy, lub odrobinę soki z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii.

Ważne!

Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego składniki: buraki, czosnek, chleb musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, w przeciwnym wypadku nasz zakwas zacznie pleśnieć. Ja do słoika wstawiam po prostu szklankę i płyn podchodzi do góry, składniki wszystkie są zanurzone.

1654465_719607378057999_1208905973_nTak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, buraczki wykorzystujemy

do surówek – nie wyrzucamy, i nastawiamy kolejny zakwas.

Ja lubię nastawiać go częściej w mniejszej ilości by mieć świeży.

Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości.

źródło: fantastyczny blog: http://smakuje.blox.pl

sok z kiszonego buraka

zakwas z buraka

Informacje o admin

Warsztat Elemiah. Medycyna Naturalna Bydgoszcz
Ten wpis został opublikowany w kategorii AKTUALNOSCI, Zdrowie i medycyna i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.